Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Τα είδη τουλίπας στην Ελλάδα
















Στην Ελλάδα βρίσκονται σαν αυτοφυή 9 είδη. Τα πιο σημαντικά είναι:
1.-Τουλίπα η Βοιωτική. Θεωρείται η πιο ωραία από τις Ελληνικές τουλίπες. Τα άνθη της είναι σχήματος κουδουνιού , και εσωτερικά έχουν βαθύ πορφυρό χρώμα με μία στενή ζώνη χρυσοκίτρινου χρώματος. Βρίσκεται σε περιοχές της Πελοποννήσου και στην κεντρική Ελλάδα ανάμεσα σε άλλα καλλιεργούμενα φυτά. Καλλιεργείται επίσης σαν ωραίο καλλωπιστικό φυτό σε κήπους και διάφορα πάρκα.
2.-Τουλίπα η αυστραλιανή ή πρώιμη. Έχει στενά φύλλα και χρυσοκίτρινα εσωτερικά άνθη , κόκκινα εξωτερικά. Ανθίζει κατά τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
3.- Τουλίπα της Κρήτης. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 15 εκατοστά , έχει 2-3 λεία φύλλα επίπεδα , ενώ τα άνθη της είναι κατάλευκα με ροζ άκρες. Βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Κρήτης, κυρίως σε βουνά, αλλά και σε χαμηλότερα ημιορεινά.
4.-Τουλίπες της Χίου Στην Χίο φύονται τέσσερα είδη Τουλίπας, τα τρία από τα οποία φύονται αποκλειστικά στην Χίο[1]. Οι ντόπιοι τις ονομάζουν Λαλάδες[2].

1 σχόλιο:

  1. Πολύ χρωματιστό και μοσχοβολιστό το blog σου. Αν έχεις διαβάσει κιολας το κείμενο της ανάρτησής σου, είσαι ωραίος! Μόνο ένα με προβλημάτισε:δεν μπόρεσα να ψηφίσω γιατί δεν συμπεριέλαβες στις επιλογές της ψηφοφορίας τις ριγέ μπλε-πορτοκαλί τουλίπες με πράσινες βουλίτσες που είναι οι πολυαγαπημένες μου. Για να δούμε, θα τοποθετείς συχνά αναρτήσεις για να μας κρατάς ενήμερους σχετικά με το φλέγον θέμα της τουλίπας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή